Psihoterapia individuală
Conform FRP (Federația Română de Psihoterapie), psihoterapia este o modalitate de tratament cuprinzător, deliberat și planificat, prin mijloace și metodologii științifice, având un cadru clinic și teoretic, centrată pe reducerea sau eliminarea unor simptome, tulburări mintale sau stări de suferință psihosociale și/sau psihosomatice și comportamente disfuncționale.
În psihoterapie se utilizează o gamă largă de tehnici, dar indiferent de tehnicile utilizate, se consideră că cel mai important element în psihoterapie la ora actuală este relația terapeutică – factor comun în toate orientările terapeutice.
În cadrul procesului de psihoterapie, oamenii își conștientizează emoțiile, convingerile și trăirile, își identifică aspecte ale vieții lor pe care și-ar dori să le schimbe, se înțeleg mai bine pe ei înșiși și pe ceilalți, își stabilesc obiective personale și acționează pentru a le atinge.
Este important de reținut că mediul este unul sigur și toate discuțiile sunt confidențiale.

De ce să apelezi la un psihoterapeut?
Dacă simți că ești într-o situație fără ieșire, ai nevoie de un specialist cu care să discuți despre asta.
Situații în care te poți afla acum:
- Vrei să te cunoști mai bine;
- Vrei să ai mai multă încredere în tine și să te apreciezi mai mult;
- Vrei să îți îmbunătățești viața personală și/sau profesională;
- Ești trist/ă pentru că ai pierdut pe cineva drag;
- Te simți mereu îngrijorat/ă și totul ți se pare foarte complicat;
- Îți este frică de înălțime, spații închise, animale, oameni, insecte etc.;
- Suferi de atacuri de panică, ticuri, fobii;
- Vrei să îți gestionezi mai bine stresul;
- Suferi de depresie;
- Ți-ai pierdut job-ul;
- Te-ai despărțit de iubit/ă;
- Te sperie situația actuală (pandemie, război, criză economică);
- Nu mai poți comunica cu iubita/iubitul, soția/soțul;
- Nu te mai motivează nimic;
- Nu știi ce îți dorești;
- Nu te mai înțelegi cu părinții tăi/cei apropiați ție;
- Nu te mai înțelegi cu șeful sau colegii;
- Alte situații de viață care ți se par fără ieșire;
- Vrei să rezolvi probleme din trecut;
- Ai nevoie de îndrumare pentru subiecte cum ar fi gestionarea emoțiilor, dependențelor, provocări în relații, problemele parentale, dificultăți la școală.
La ce ar trebui să te aștepți de la sesiunile de psihoterapie individuală :
- Un spațiu sigur în care nu vei fi judecat și în care îți poți exprima sentimentele fără nicio ezitare și fără nici o teamă.
- O asigurare a confidențialității și a faptului că tot ceea ce împărtășești nu va fi spus nimănui din afara cabinetului de terapie.
- Planuri de terapie individualizate, care sunt concepute special pentru a răspunde nevoilor tale.
- Psihoterapia poate fi pe termen scurt sau pe termen lung, în funcție de nevoile și situațiile cu care te confrunți.
Într-o lume în care problemele personale și sănătatea mintală rămân un subiect tabu, să vii la ședințe de psihoterapie, cu un specialist poate părea a fi o idee imposibilă.
Cu toate acestea, cu cât suntem mai capabili să creăm o societate care valorizează procesele mentale sănătoase, cu atât ne îmbunătățim calitatea vieții și relațiile noastre se îmbunătățesc.
Ce relație vei avea cu psihoterapeutul?
Pe măsură ce ne vom întâlni și vom discuta despre obiectivele și așteptările pe care le ai de la psihoterapie, vom dezvolta o relație, o conexiune care îți va permite să te simți confortabil în acest mediu, astfel încât să poți vorbi sincer și deschis.
Cu cât comunicarea dintre noi este mai deschisă și mai sinceră, cu atât este mai probabil ca psihoterapia să fie mai eficienta.
Te confrunți cu probleme personale și ai nevoie de un specialist care să te îndrume?
Abia aștept să ne întâlnim, indiferent de varianta aleasă: on-line sau în cabinet!
Ce este Psihoterapia Adleriană?
Psihoterapia pe care eu o practic este Psihoterapia Adleriană și a fost fondată și dezvoltată de Alfred Adler (1870-1937), acesta a fost medic, psihiatru și filosof, umanist, autor de cărți și educator.Alfred Adler a pus bazele Psihoterapiei Individuale care studiază omul din punct de vedere holistic.
Un loc important în cadrul teoriei sale este acela al relațiilor sociale ale fiecărui individ.
Adler afirmă că oamenii sunt ființe sociale, care au nevoia de a contribui și de a aparține, iar comportamentul poate fi înțeles doar în contextual social al fiecărui individ.
În cadrul terapiei adleriene un loc important îl ocupă încurajarea, deoarece fiecare persoană deține calități și puteri, scopul terapiei fiind acela de a le descoperi și de a le pune în valoare.
Un obiectiv al terapiei adleriene este acela de a-l face pe client să își înțeleagă stilul vieții adică să înțeleagă de ce se comportă într-un fel anume în anumite situații și cum funcționează el.
Imaginea de sine, sistemul de valori, obiectivele și strategiile prin care clientul își atinge scopul, sunt toate elementele esențiale care ne fac să înțelegem stilul de viată al fiecărei persoane.
Cum te poate ajuta psihoterapia individuală?
Cu toții ne dorim să creștem, să depășim bariere, să ne atingem potențialul maxim.Noi credem că aceste lucruri se pot întâmpla ușor, dar nu ne spune nimeni că pe drum întâlnim mereu obstacole, pierderi și ne putem simți triști, neînțeleși și singuri.
Toate aceste emoții sunt normale și apar în viața fiecăruia pentru că fac parte din dezvoltarea noastră ca oameni.
Atunci când sunt prea multe provocări, când acestea sunt prea dese sau atunci când nu suntem pregătiți, ni se întâmplă tuturor să nu mai vedem luminița de la capătul tunelului.
Acesta este momentul în care te aștept să ne întâlnim pentru a reaprinde lumina pe drumul tău și a pregăti un plan de atingere a potențialului tău maxim.
Ca psihoterapeut în psihoterapie adleriană, am capacitatea profesională și experiența care te poate ajuta să devii cea mai bună versiune a ta, sa te cunoști mai bine și sa iți atingi obiectivele.
Hai sa ne cunoaștem!
Principiile Psihoterapiei Individuale sunt:
- Holismul – fiecare persoană este un întreg, fără diviziuni și ceea ce gândește și simte este îndreptat spre scopul personal;
- Unicitatea – fiecare persoană este unică;
- Finalitatea – fiecare om are un scop unic în viața sa, de obicei acest scop nu este conștient dar individul caută mereu să îl atingă;
- Subiectivismul – fiecare om înțelege lumea în felul sau propriu. Vedem ceea ce vrem și ignoram ceea ce nu ni se potrivește;
- Sentimentul de comuniune socială – toți oamenii au capacitatea de a se ajuta reciproc, de a fi interesați de binele celorlalți.
În urma sesiunilor de terapie apar beneficii reale și vizibile pe termen lung:
- Reușești să te înțelegi mai bine pe tine și pe cei din jur;
- Înveți cum să îți gestionezi emoțiile;
- Identifici cauzele care stau la baza simptomelor;
- Te poate ajuta să înțelegi mai bine situațiile prin care ai trecut și cum poți fi mai pregătit pe viitor în aceste situații daca vor mai apărea;
- Te poate ajuta să îți identifici și schimbi stilul de viață;
- Crește capacitatea ta de a-ți exprima sentimentele și emoțiile;
- Înțelegi și stabilești limite în relațiile tale.
Să vii la o ședința de psihoterapie individuală poate părea o decizie importantă pe care să o iei.
De fapt, în realitate, este la fel de simplu ca atunci când mergi la un medic pentru a te ajuta să-ți rezolvi problemele de sănătate, doar că, spre deosebire de problemele de sănătate, problemele psihologice se simt și nu se văd.
Procesul de psihoterapie poate fi susținut doar de un psihoterapeut care a urmat un curs de formare în psihoterapie. Un asemenea curs durează câțiva ani și presupune multe ore de teorie, practică, supervizare, dar și dezvoltarea personala a psihoterapeutului.
De asemenea pentru a putea oferi aceste ședințe de terapie este necesar să fii înscris în Colegiul Psihologilor din Romania și să ai dreptul de a practica. Eu îndeplinesc aceste cerințe, sunt un profesionist care am finalizat formarea în Psihoterapie Adleriană și sunt înscrisă în Colegiul Psihologilor din Romania având drept legal de practică.
după orice noapte, oricât de întunecoasă!
Hai să ne întâlnim!
Abia aștept să ne întâlnim, indiferent de varianta aleasă: on-line sau în cabinet!
Viața este plină de culori, hai să le descoperim…